Kemaliye, Manisa ilinin Alaşehir ilçesine bağlı bir mahalledir. İlçe merkezine uzaklığı 18 km'dir. Önceleri Kula ilçesine bağlı olan Kemaliye Kasabası daha sonra Alaşehir İlçesi'ne bağlanmış ve 1968 yılında belediye olmuştur. Denizden yüksekliği 240 m olan kasabanın yüzölçümü 22 875 dönümdür. Toplu bir yerleşim birimi olan kasaba merkezinin yerleşim alanı 400 dönümdür. Arazisinin 1828 dönümü tepelik, 150 dönümü bataklık, 2525 dönümü da otlak olarak kullanılmaktadır. Geri kalan kısmında tarım yapılmaktadır. 10 200 dönüm ekili bağ alanı 150 dönümde sebze bahçesi bulunmaktadır. Çevresindeki Soğanlı, Gülpınar (Sarısığırlı), Mevlütlü, İsmetiye ve Toygar gibi köylerine yakınlığından dolayı ticari merkez haline gelen kasabamız tarım dışında ticaret de gelişme gösterip yörenin merkezi haline gelmiştir. Bu nedenle yöredeki araçların tamirine yönelik küçük bir sanayi de bulunmaktadır.
Alaşehir ovasının kuzeybatısında bulunan Kemaliye kasabası çok eski bir yerleşmedir. 1530 yılında tutulan kayıtlarda Kemaliye Mendehorya adını taşıyıp Saruhan livasının Adala nahiyesine bağlı bir köydü. Eski adı Yunanca'da beş köy anlamına gelen "Pence-horyos" tur. Cumhuriyetin ilanından sonra Kemaliye ismini almıştır. Arkeolojik ve tarihi eserler bakımından önemli bir yere sahiptir. Kasaba, Roma ve Bizans dönemlerine ait birçok tarihi esere sahiptir. Kasabanın yakınında bulunan dört adet tümülüs (mezarları örten yığma tepe) vardır. Kemaliye, Anadolu Selçukluları zamanında Anadolu Beyliklerinden Karasi Oğulları Beyliği'nin toprakları arasında yer alıyordu. Yıldırım Beyazıt 'm Ankara'da Timur'a yenilmesinden sonra tekrar Saruhan Beyi Hızır Paşa'nın Adala ve Kemaliye'de saltanat sürdüğü ve bu iki şehirden birini kendisine merkez yaptığı tarihi kaynaklarda yer almaktadır. Bu tarihi geçmişinden dolayı Kemaliye'de birçok tarihi eser bulunmaktadır.
HIZIR ŞAH;
Ishak Bey'in ölümü üzerine oğlu HIZIR ŞAH Saruhanoğulları’nın basına geçti. Hızır Şah'ın gümüş ve bakır paraları bulunmuş olup bu paralar üzerinde tarih yoktur. Ancak 1389 tarihli bir vesika bu tarihte Hızır Şah'ın Bey olduğunu göstermektedir. Hızır şâh da, îmâr faaliyetlerinde babasını tâkib ederek; Adala’da cami, medrese, imaret ve hamam ( Adala’da sadece cami ayakta kalmış ve restore edilmiştir. Diğer eserleri maalesef yok olmuştur.) Alaşehir’in Kemaliye köyünde Hızır Paşa Camii ( 1470) ile bir hamam ( 1472) veManisa’da Çınar Zâviyesi’ni yaptırmıştır. Ayrıca kasabanın orta yerinde suyunun nereden gediği anlaşılamayan ve suyunun yazın soğuk, kışın da sıcak olduğu söylenen tarihi bir çeşme de bulunmaktadır.
Kaynak: https://www.kapsamhaber.com/yerel/maskidenkemaliyemahallesineziyaret/68983/ https://www.turkiyenintarihieserleri.com/?oku=1162 http://www.hasankeser.com/yavancesmesi/